11 odsto ispitanih učenika potencijalne žrtve digitalnog nasilja

0
173
http://s.tf.rs/

Oko dve trećine nastavnika smatra da je digitalno nasilje manje prisutno od fizičkog nasilja u školama; jedanaest odsto učenika prihvatilo je sastanke sa osobama koje su upoznali preko interneta – rezutati su istraživanja Unicefa.

Istraživanje Unicefa je pokazalo da mobilni telefon poseduje 84 odsto učenika u Srbiji. Od toga više od pola može da pristupi internetu. U starijim razredima osnovne škole i u srednjim školama – skoro svi imaju mobilne telefone.

Zanimljiv je podatak istraživanja da je 11 odsto ispitanih učenika prihvatilo sastanke sa osobama koje su upoznali preko interneta. To je skoro 80 učenika u prosečnoj školi u Srbiji, koja ima oko 700 đaka.

Pod digitalnim nasiljem  podrazumevaju se svi slučajevi u kojima neko koristi elektronske uređaje i internet da bi druge namerno uplašio, uvredio, ponizio, ili na drugi način povredio.

Digitalnim nasiljem se ne smatraju slučajno, nenamerno nanošenje štete i povređivanje, kao ni prijateljska zadirkivanja i prepirke preko telefona ili interneta.

Prema procenama nastavnika, svi ispitivani oblici digitalnog nasilja prisutniji su i učestaliji nego što to učenici izjavljuju, ali približno dve trećine nastavnika smatra da je digitalno nasilje manje prisutno od fizičkog nasilja u školama.

Kada je reč o roditeljima, petnaest odsto njih ne koristi računar ni internet, dok je 44 odsto izjavilo da o digitalnom nasilju ima malo informacija, a dve trećine njih želi da sazna više o tome.

Izvor: Rts

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here