40. rođendan Rokija Balboe

0
280
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com

Legendarni film „Roki“, najpoznatiji film o boksu u istoriji kinematografije, prvi put je prikazan 21. novembra 1976. godine.

Pre 40 godina, „Roki“ je publici širom sveta predstavio priču o usponu Rokyija Balboe, skromnog boksera iz Filadelfije, čiji lik je oživeo glumac Silvester Stalone.

Stalone je prvi verziju scenarija filma napisao za 20 sati inspirisan legendarnim duelom između Muhameda Alija i Čaka Vepnera.

Producenti su prihvatili njegov scenario i bili spremni da za njega plate 125.000 dolara, ali su za glavnog glumca hteli nekoga od tadašnjih holivudskih velikana.

Tada anonimni Stalone dopustio je snimanje filma, ali pod uslovom da on bude glavni lik. Bio je to prvi od ukupno šest filmskih nastavaka o Balboi u režiji Džona G. Avildsena.

Jedna od najupečatljivijih scena iz Rokia koje su ušle u filmsku historiju je ona u kojoj Balboa trči stepenicama muzeja umetnosti u Filadelfiji, gde pobjednički podiže ruke i skače. Danas na tom mestu, 40 godina kasnije, stoji skulptura slavnog filmskog junaka.

Film je prožet porukom o neodustajanju uprkos nedaćama, životnoj borbi i verovanju u sebe.

„Roki“ je u to vreme snimljen s budžetom manjim od jednog miliona dolara, nakon čega je zaradio više od 225 miliona dolara.Film je osvojio i tri prestižna Oskara, uključujući onaj za najbolju fotografiju, najbolji film i najbolju režiju.

Roki Balboa postao je simbol hrabrosti, odlučnosti i istrajnosti, a sportska drama o uterivaču dugova koji je ostvario „američki san“ dobila je još pet nastavka: Roki 2, Roki 3, Roki 4, Roki 5 i Roki Balboa, koji je trebalo da bude oproštajni film, ali je 2015. snimljen novi nastavak „Krid“.

IZVOR: RADIOSARAJEVO/ B92

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here