Blic: Kinezi blizu RTB Bor, ali lista zahteva duga

0
459
http://www.mc.kcbor.net/

Kinezi su blizu odluke da preuzmu Rudarsko topioničarski basen (RTB) Bor, ali su za to pripremili i listu uslova koju će podneti Vladi Srbije, piše list Blic.

„U RTB Bor trebalo bi da uđe jedna od navećih kineskih kompanija iz rudarskog kompleksa uz dogovor s državnom administracijom te zemlje. Ime ove kompanije krije se kao najstrože čuvana tajna“, piše list.

Blic navodi da se zna da je to jedna od najmoćnijih kompanija u Kini koja je među prvih pet u toj zemlji u toj privrednoj grani.

„Kinezi su jasno savili do znanja da ih ne zanimaju nagomilani dugovi RTB-a koji se mere milijardama… Po svemu sudeći, Vlada Srbije će morati da donese odluku da RTB-u otpiše sve dugove prema javnim preduzećima, pre svega one za struju“, naveo je izvor Blica.

U članku piše da Kinezi insistiraju na tome da njihov menadžment preuzme kompletnu kontrolu nad RTB-om i da traže otpuštanje većeg broja zaposlenih, a da socijalni program plati Srbija.

„Oni su, iako voljni da pomognu, svesni da je naša strana u gotovo bezizlaznoj situaciji jer je ‘Bor’ „sve više omča oko vrata refromama u koje se Srbija mabiciozno upustila“, navodi taj izvor, dodajući da konačna procena o prekobrojnima još nije usaglašena, ali da ne bi bilo iznenadjenje da zahtevaju odlazak čak 2.500 ljudi.

Vlada Srbije je u decembru raspisala javni poziv za izbor profesionalnog menadžmenta i savetovanja u upravljanju RTB Bor.

Izvor: Blic / B92

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here