Đaci snimili film o maltretiranju

0
242
http://www.alo.rs/

PARAĆIN – Maltretirao me je otac alkoholičar. Nije mi dozvoljavao da redovno idem u školu. Morao sam samo da radim, radim i radim… da prosjačim i da mu donosim novac. Molim vas… dajte mi neki dinar…

Ovo je, u najkraćem, ispovest neimenovanog mladića, ali, na sreću, samo u petominutnom filmu „Prijavi nasilje“. Snimili su ga paraćinski srednjoškolci, njih četvorica, a povod je bi konkretan – Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. Petar Spasić, Luka Marić, Jovan Milosavljević i Nikola Nikolić, dobri đaci i drugovi još iz osnovne škole, prihvatili su ideju da snime film. Inicijator je bila profesorka hemije Dragana Živanović.

– Nas četvorica se družimo još od osnovne škole i snimanje kamerom nam je hobi – objašnjava Luka.

Mesto snimanja bila je garaža Lukine bake i deke i, naravno, ulica, gde je Luka, kao glavni glumac, „prosjačio“. Petar je bio glavni snimatelj i montažer.

– Glumio sam zlog oca alkoholičara, jer niko drugi nije hteo. Jovan je takođe bio snimatelj, dok je Nikola glumio Lukinog prijatelja koji se upušta u krađu da bi mu obezbedio novac da ne bi od oca dobio batine – objašnjava Petar. On je u filmu, kao „otac alkoholičar“ morao i da udari sina, a ošamariti druga, priznaje, nije bilo nimalo lako.

Film je prikazan đacima u svim paraćinskim srednjim školama. Đaci su ponosni što su ukazali na veliki društveni problem. Snimali su ozbiljnu temu, a dosad su uglavnom pravili šaljive video-skečeve i u tome se najbolje snalaze.

KANAL NA „JUTJUBU“

Petominutni film „Prijavi nasilje“ može da se pogleda i na „Jutjubu“, jer ovi dečaci na tom sajtu imaju svoj kanal „Istraživačke priče“. Dosad su „okačili“, navode, dvadesetak video-klipova, odnosno skečeva sa humorističkim temama i događajima iz svakodnevnog života, da nasmeju svoju generaciju.

IZVOR: NOVOSTI ONLINE/Z.RAŠIĆ

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here