Devojčica od 13 godina se porodila u beogradskoj bolnici

0
2853
Foto ilustracija: 02!

Devojčica iz Niša, stara svega 13,5 godina porodila se u Ginekološkoj klinici „Narodni front“ i na svet donela devojčicu, tešku skoro tri kilograma.

Tokom dana lekari su joj dali epidural, kako bi lakše podnela sve, ali se porođaj u jednom trenutku iskomplikovao jer je mlada mama odjednom dobila temperaturu, zbog čega je na kraju porođaj završen carskim rezom. Beba je dobro, dok se devojčica nalazi u intenzivnoj nezi, piše „Blic“.

Ova maloletnička trudnoća nije sakrivena od roditelja, budući da je majka svakodnevno posećivala dok je bila u bolnici, a kako „Blic“ piše, devojčica je i udata za dečaka starog 15 godina, sa kojim je sada i dobila dete.

Inače, prema statistici, u „Narodnom frontu“ u 2015. godini bilo je 2.293 maloletničkih trudnoća koje su se završile rađanjem.

Čak 25 porodilja bilo je mlađe od 15 godina. Isto tako, 631 devojčica je odlučila da ne rodi bebu, odnosno prekinule su trudnoću. Od tog broja, dve su bile mlađe od 15 godina.

Po broju maloletničkih trudnoća Srbija je na neslavnom vrhu liste evropskih zemalja.

Gotovo dve trećine adolescenata seksualno je aktivno, a tek svaki treći koristi zaštitu. Svake godine oko 4.000 devojčica zatrudni, a samo stotinak se odluči da rodi dete.

Svaka dvadeseta devojka, ili u proseku po jedna u svakom razredu, zatrudni u toku jedne školske godine.

„Najveći problem, gde maloletnice ostaju u drugom stanju, imaju Braničevski, Toplički i Jablanički okrug. Najbolja situacija je u velikim gradovima. Međutim, ono što je poražavajuće, jeste da je najveći broj adolescentkinja koje su rodile – u bračnoj zajednici, čak 52,2 odsto. U vanbračnoj je bilo 10,8 odsto, dok je neudatih 35,1 odsto“, kaže prof. dr Snežana Rakić, direktorka GAK „Narodni front“, na osnovu analiza koje su rađene, prenosi „Blic“.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da su komplikacije pri porođaju, ali i same trudnoće vodeći uzrok smrti među devojkama u dobu od 15 do 19 godina.

Autor: Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here