Evropski oskar – kandidati

0
435
http://www.b92.net/

Nemački film „Toni Erdman“ o odnosu oca i ćerke ima najviše nominacija – čak pet, za evropskog Oskara, saopšteno je na Filmskom festivalu u Sevilji.
Čak 3.000 članova Evropske filmske akademije glasalo je proteklih meseci za najbolja evropska ostvarenja koja će biti među kandidatima za priznanja EFA, koja će biti dodeljena 10. decembra u Varšavi.

„Toni Erdman“ je među kandidatima za najbolji film, a autorka Maren Ade je nominovana i za najbolju režiju i za najbolji scenario, dok su glavni glumci Sandra Huler i Peter Simonišek među kandidatima za najbolje uloge. Sledeći po broju nominacija je aktuelni kanski pobednik „Ja, Danijel Blejk“ (koga će publika u Srbiji imati prilike da pogleda na otvaranju Festivala autorskog filma). Ostvarenja Kena Louča nominovano je za najbolji film, a slavni britanski autor je među najbolji rediteljima. „Ja, Danijel Blejk“ ima i nominaciju za najbolji scenario (Pol Laverti) i najboljeg glumca (Dejv Džons).

Među nominovanima za najbolji evropski film je i „Hulijeta“, a slavni španski reditelj Pedro Almodovar je među kandidatima za najbolju režiju. Zanimljivo je da su glumice Ema Suarez i Adriana Ugarte zajedno nominovane za najbolju žensku ulogu, budući da obe igraju Almodovarovu Hulijetu u različitim životnim dobima. Pol Verhoven je takođe jedan od kandidata za najbolju režiju i njegova drama „Ona“ nominovan za najbolji film, a Izabel Iper za najbolju glumicu. Poslednji nominovani za evropskog Oskara u kategoriji za najbolji film je britanska drama „Soba“.

Rumun Kristijan Munđiju nominovan je za najbolju režiju i za najbolji scenario za film „Matura“, a među najboljim scenaristima je još i Poljak Tomaš Vasilevski („Ujedinjenje države ljubavi“).

Od glumica nagradi EFA se mogu nadati i Valeria Bruni Tedeši („Like Crazy“) i Trine Dirholm („Komuna“), koja je nagrađena za ovu ulogu Srebrnim medvedom u Berlinu. Od glumaca još su nominovani i Havijer Kamara („Truman“), Hju Grant („Neslavno slavna Florens“), zatim Burghart Klausner („The People vs. Fritz Bauer“) i Rolf Lasgard („A Man Called Ove“).

IZVOR: DANAS ONLINE/M.K.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here