FIFA sramno manipuliše istorijom i ne priznaje Zvezdin uspeh

0
231
http://static.rs.n1info.com/

Svetska fudbalska federacija (FIFA) saopštila je da su svetski klupski šampioni samo oni timovi koji su osvajali FIFA Svetsko prvenstvo osnovano 2000. godine.

Prema saopštenju FIFA, koje prenosi portal Goal, osvajači Interkontinentalnog kupa više neće biti smatrani svetskim klupskim šampionima. To takmičenje koje se zvalo Tojota kup osvojila je i Crvena zvezda 1991. godine pobedivši u Tokiju Kolo Kolo iz Čilea sa 3:0.

Interkontinentalni kup se održavao od 1960. godine, u njemu su se takmičili pobednici Kopa Libertadores i Kupa evropskih šampiona, pre nego što je zamenjeno Svetskim klupskim prvenstvom 2000. Prvi osvajača bio je Real Madrid trijumfom nad Penjareolom iz Urugvaja.

FIFA smatra da timovi koji su osvajali taj stari trofej nemaju pravo da se zovu najboljim timovima na planeti.

„FIFA je prepoznala i cenila sve inicijative osnivanja svetskih klupskih prvenstava tokom istorije. Takva je situacija i sa turnirima na kojima su učestvovali evropski i južnoamerički klubovi, poput Kupa Rija 1951. i 1952. godine i Interkontinentalnog kupa. Ipak, FIFA je 2000. godine počela da organizuje Svetsko klupsko prvenstvo na kojima učestvuju predstavnici svih šest konfederacija. Pobednici tih takmičenja su timovi koje FIFA zvanično smatra svetskih klupskim prvacima“, saopštila je Svetska fudbalska federacija u odgovoru na pitanje koje je postavio brazilski medij Estadao.

Ovakav stav FIFA neki mediji nazvali su sramnim, kao i manipulacijom istorije.

Izvor i foto

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here