GRAČANICA: Izložba Danice Maksimović

2
817
http://www.hellomagazin.rs

Prva samostalna izložba slika, crteža i kaligrafija glumice Danice Maksimović biće otvorena danas u Domu kulture Gračanica.

Danica Maksimović je rođena 1992. godine u Prištini. Nakon završetka srednje umetničke škole u Nišu, 2015. godine diplomira na Fakultetu umetnosti u istom gradu, a godinu dana kasnije završava i master studije slikarstva u klasi prof. Katarine Đorđević.

U završnom semestru master studija učestvuje u razmeni studenata u Bugarskoj i završni semestar provodi u Velikom Trnovu. Učestvovala je na više kolektivnih izložbi.

U predgovoru kataloga za ovu izložbu prof. Katarina Đorđević između ostalog kaže da Danica Maksimović svoj likovni iskaz formira kroz proživljavanje zavičajnih zaveštanja.

„Čuvajući od zaborava tradiciju Juga i starih ognjišta, ona pažljivo beleži, uklanja patinu i vraća životnu energiju u davno odbačene predmete.

Enterijeri Danice Maksimović, uokvireni kao pogled kojim smo prepoznali stare, drage predmete u nekom od uglova kuće, mirisima jesenjih plodova nas prenose u imaginarne predele sećanja, a radovi malog formata poput listova dnevnika intimnih ispovesti nas pozivaju da i dalje pomno pratimo umetnički razvoj ove mlade autorke“, istakla je prof. Đorđević.

Izvor: 021

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here