Ivana Dimić dobitnica je 63. NIN-ove nagrade

0
487
http://ww.novosti.co.rs/

Ivana Dimić dobitnica je 63. NIN-ove nagrade za roman godine za delo „Arzamas“ u izdanju „Lagune“.

Ivana Dimić (Beograd, 1957) autorka je pet knjiga kratkih priča, niza drama, dramatizacija i TV scenarija. Ona je peta žena koja je dobila ovu nagradu, posle Svetlane Velmar-Janković (1995), Dubravke Ugrešić (1988), Grozdane Olujić (2009) i Gordane Ćirjanić (2010).
Ivana Dimić kaže da je svoj roman „Arzamas“ naslovila tako jer se u njemu radi o sreći i smrti, napominjući da je to i ime zatvorenog grada u kojem su naučnici pravili atomsku bombu i podsećajući da je Školovski u „Energiji zablude“ (knjizi o Tolstoju) kazao: „Sreća i smrt – eto to je arzamaski užas“. Radi se, veli dalje, o „arzamaskom užasu kroz koji prolaze majka koja tone u demenciju i ćerka koja se bori da njihova uzajamna ljubav pobedi majčinu nadolazeću smrt. I na kraju majka umre, ali ljubav bude jača i odatle niče sreća“.
U najužem izboru za nagradu bili su i romani „Susret pod neobičnim okolnostima“ Vladana Matijevića, „Pa kao“ Vladimira Tabaševića i „Hronika sumnje“ Vladislava Bajca.
Žiri u sastavu Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsednik), prethodno je od 170 knjiga u uži izbor uvrstio 11 dela.
Prva NIN-ova nagrada dodeljena je 1954. godine
Izvor: 021

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here