Izdavači iz Srbije među najvećima

0
291
http://wannabemagazine.com/wp-content/uploads/2014/09/sajam-knjiga.jpg

U Frankfurtu počeo Međunarodni sajam knjiga – najveća svetska smotra knjige, na kojoj će se među izdavačima iz više od 100 zemlja naći i tridesetak iz Srbije.

Prema rečima generalnog sekretara Udruženja izdavača i knjižara Srbije Ane Opačić, izdavači iz Srbije imaće i zajednički nastup na nacionalnom štandu na kome će biti izloženo oko 450 izdanja domaćih pisaca i izdavača.

„Učešće na jednoj tako velikoj manifestaciji srpskim izdavačima pruža mogućnost ne samo da predstave svoja izdanja već i da budu u direktnoj prilici da stupe u kontakt sa svetskim izdavačkim kućama i ugovore novu saradnju“, rekla je Opačićeva agenciji Beta.

Predstavnik Privredne komore Srbije Srđan Markotić rekao je da će deo nacionalnog štanda Srbije koji se organizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture biti iskoriščen i za promociju 160. godina od rođenja Nikole Tesle, ali i beogradskog Sajma knjiga.

Markotić je dodao da samo tri izdavača iz Srbije imaju i svoj posebni štand na sajmu u Frankfurtu – čačanska „Pčelica“, „Kreativni centar“ i „Evrobuk“.

Glavna urednica izdavačke kuće „Pčelica“ Bojana Jovanović rekla je agenciji Beta da je frankfurtski sajam knjiga prilika da izdavači, uspostavljajući kontinuitet svog prisustva među najznačajnijim i najvećim imenima te oblasti, dokažu da se mogu nositi sa problemima svetskog izdavaštva koji ne zaobilaze ni male ni velike.

„‘Pčelica’ će u Frankfurtu između ostalog predstaviti i ediciju od osam vaspitno-obrazovnih slikovnica među kojima su i Priča iz šume, knjiga ovenčana brojnim nagradama u regionu, ali i Male knjige o velikim ljudima koje čine ediciju od 16 priča o istorijskim ličnostima koje su promenile svet u kome živimo“, dodala je Jovanovićeva.

„Kreativni centar“ imaće na toj najvećoj i najznačajnijoj izdavačkoj manifestaciji na svetu sopstveni štand, koji će, kao i prethodnih godina, biti mesto za razmenjivanje iskustava i utisaka s mnogobrojnim izdavačima, kao i za predstavljanje novina iz sopstvene produkcije.

Na nacionalnom štandu pedstaviće se i domaći pisci Dragi Bugarčić, Vladan Matijević, Mićo Cvijetić i Ratomir Damjanović.

Sajam u Frankfurtu odžava se neposredno pred beogradski 61. Međunarodni sajam knjiga koji će kapije za posetioce otvoriti u nedelju, 23. oktobra.

Sajam knjiga u Frankfurtu održava se od 1949. godine. Prošle godine na njemu je učestvovalo oko 7.100 izlagača iz preko 100 zemalja i oko 170.000 profesionalaca iz sveta izdavaštva, dok je posetilaca bilo 275.000.

IZVOR: RTS/BETA/TANJUG

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here