„Izetbegović se odlučio za totalnu krizu“

0
425
http://www.in4s.net/wp-content/uploads/2015/01/milorad-dodik.jpg

Dodik je rekao da je očigledno da je Izatbegović odlučio da napravi totalnu krizu, ali mora biti svestan da ne postoje formalno-pravni osnovi za pokretanje revizije.

Dešavanja u Predsedništvu BiH jasno su pokazala da nije donesena odluka o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije, istakao je predsednik RS Milorad Dodik, ocenivši da je Bakir Izetbegović izazvao krizu koja dugo neće biti rešena, a od koje će štete imati BiH.

Zahtev za reviziju presude Dodik je ocenio kao čin agresije prema Srbiji i srpskom narodu u celini. „Za nas je to nedopustivo pogotovu što se pokušava predstaviti da se to radi u ime BiH u kojoj smo i mi jedna trećina“, istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, RS će pokušati da nađe rešenje za BiH. „Potrebno je da se uspostavi BiH u kojoj se nikada neće desiti da jedan u ime drugih odlučuje. Mislim da će doći do blokade organa, jer ih je Izetbegović već blokirao na ovaj način, dodao je Dodik.

„Bez obzira na razloge Izatbegovića, jasno je da on ulazi i uvodi novu praksu ponašanja u zajedničkim Institucijama BiH. Sada je onima koji iz Republike Srpske govore o tome kako se ne treba ponašati, ovako ili onako, jasno da Izatbegović ne okleva da izađe iz svih institucija i sistema onda kada njemu to odgovara“, naveo je Dodik.

U Sarajevu je danas održana vanredna sednica Predsedništva BiH, na kojoj je to kolektivno telo trebalo da se izjasni o zahtevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, ali je sednicu najpre napustio Izetbegović, a potom i hrvatski predstavnik Dragan Čović.

Predsedavajući Mladen Ivanić je konstatovao da je sednica Predsedništva održana, ali da na njoj nije doneta odluka o tom zahtevu.

Prema Dodikovim rečima, današnja događanja su sasvim nov sled događaja.

„Što se same revizije tiče, sve je potuno jasno. Ja sam uveren da je Bakir Izatbegović izazvao takvu krizu u BiH koja se dugo neće rešiti, i najviše će štete imati BiH, za koju se on zalaže“, ocenio je predsednik Republike Srpske.

„Njegova priča o genocidu i agresiji je potpuna laž, ne mogu Srbi iz Republike Srpske i Federacije i isterani iz Sarajeva biti agresori, niti je počinjen genocid onako kako on zamišlja“, dodao je Dodik.

Poručio je da Srpska mora sačuvati jedinstvo u ovom važnom trenutku.

„Republika Srpska mora ostati jedinstvena u ovome i jedinstvo moramo graditi isključivo u činjenici da nam je savršeno jasno da su stalno prisutni napori Bošnjaka, muslimana iz Sarajeva, da načine štetu Srbima u celini, pogotovo Republici Srpskoj“, zaključio je Dodik, prenela je RTRS.

Izvor: RTS

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here