Kratak kurs nege noktiju

0
218
http://www.lepotaizdravlje.rs/

Gel manikir možda jeste praktičniji od klasičnog lakiranja noktiju jer daleko duže traje, nedeljama ne morate da razmišljate o noktima i uvek su lepi – osim kad drastično izrastu, pa se vidi očigledna linija između tretiranog i netretiranog dela nokta.

Međutim, na duže staze ovaj dugotrajni manikir jako oštećuje nokte, čini ih tanjim, slabijim i kada jednog dana prestanete sa redovnim nanošenjem gel manikira noktima treba jako dug vremenski period da se oporave, prestanu da se krzaju, pucaju i listaju i vrate zdravi sjaj i izgled.

Da biste ubrzale oporavak pogledajte naš post koji će vam otkriti strategiju negovanja noktiju noktiju nakon gel manikira.

1. Turpijanje

Redovno turpijanje je ključno. Ono će skinuti sitna oštećenja na površini i ivicama noktiju koja vode pucanju i listanju. Koristite mekane nežnije turpije i barem 2 puta nedeljno negujte nokte na ovaj način. I UVEK ih turpijajte potezima samo u jednom smeru nikako levo-desno ili gore-dole. Tako samo stvarate nove sitne pukotine i oštećenja. Pored mehaničke obrade noktiju, turpijanje posepšuje i cirkuaciju u noktima i tako ubrzava njihov oporavak.

2. Odmorite nokte

U ovom periodu ne bi trebalo da nanosite nikakve lakove za nokte. Dajte im pauzu, da se odmore i oporave. Koristite prirodne lakove namenjene isključivo za jačanje, ishranu u oporavak nokatne ploče i redovno ih koristite sve dok se nokti ne oporave u potpunosti. Tada možete ponovo da koristite obične lakove.

3. Neka budu kratki

U periodu oporavka nakon gel manikira, nokti su slabi i osetljivi, pa i najmanji kontakt sa tvrđom površinom može da stvori oštećenja. Držite nokte kraćima, jer će tako biti otporniji i manje izloženi spoljašnjim negativnim faktorima. Takođe, najbolje je da budu obli kako ne bi kačili za garderobu i nameštaj. Isecite ih grickalicom za nokte i OBAVEZNO nakon toga isturpijajte.

4. Nega zanoktica

Nega zanoktica je takođe jako bitna. Nipošto ih ne secite ili još gore kidajte. Ukoliko imate problem sa zanokticama, koristite se spravicom koja će ih gurnuti sa nokatne ploče i redovno ih mažite hranljivim kremama.

5. Hidratacija

Hidratacija je možda i najbitniji korak u oporavku noktiju. Nabavite kvalitetnu hranljivu kremu za ruke i mažite je što češće posebno je utrljavajući u nokatnu ploču i zanoktice. Uveče namažite deblji sloj kreme, stavite rukavice i tako prespavajte.

6. Nedeljna kupka

Jednom nedeljno napravite hranljivu kupku za nokte koja će ih dubinski nahraniti. Blago zagrejte maslinovo ulje, dodajte mu kapsulu vitamina E i kašiku obranog mleka, pa potopite nokte i ostavite ih u kupki 10-15 minuta.

7. Ishrana iznuta

Ishrana iznutra je takođe jako bitna i podrazumeva unos vitamina i minerala putem hrane koji učestvuju u izgradnji noktiju. Najbitniji od svih je svakako vitamin B, a ključan je dovoljan unos proteina, kalcijuma i omega-3 masnih kiselina. Možete koristiti i suplemente za brži efekat.

IZVOR: LEPOTA I ZDRAVLJE.RS

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here