Ljiljana Otašević – uspeh za uspehom

0
617
http://serbianheritageacademyofcanada.weebly.com

Obrenovčanka Ljiljana Otašević koja u Kanadi deluje pod imenom Lili pobednica je konkursa za skulpturu koja je od juče izložena u Torontu

OTAVA – Vizuelna umetnica srpskog porekla, rođena Obrenovčanka Ljiljana Otašević koja u Kanadi deluje pod imenom Lili pobednica je konkursa za skulpturu koja je od juče izložena u Torontu.

U saradnji sa kompanijom Nespreso konkurs je sproveo jedini kanadski muzej posvećen isključivo vrhunskom dizajnu i očuvanju baštine dizajna Dizajn iksčeindž (Design Exchange). Cilj konkursa je bio da učesnici – ;dizajneri, arhitekte, inženjeri, pronalazači i inovatori – na drugačiji način osmisle i preurede tradicionalno ;i masovno upražnjavanu kafe-pauzu.

Odlukom sedmočlanog žirija Otaševićeva je nagrađena za kreaciju ovalne, zakrivljene klupe „Breik veiv“ (Break Wave) sa talasastom gornjom površinom koja je od juče izložena na metro stanici Union, jednoj ;od najprometnijih u najvećoj kanadskoj metropoli. ;Klupa je izrađena u tri kolorne nijanse podudarajući se ;sa tri „kapsule“ populane ;kafe koju mnogobrojni ;prolaznici i putnici metroa piju i na tom mestu.

Članak o pobednici konkursa objavio je i magazin za dizajn i arhitekturu „Azur“ (Azure) iz Toronta navodeći da je skulptura Lili Otašević okarakterisana kao „elegantno rešenje, dizajn koji povezuje ‘statiku’ sedenja ;sa protokom saobraćaja i brojnih putnika“. ;

Otaševićeva je dosad osmislila nekoliko skulptura koje su postavljene na otvorenom prostoru u provinciji Ontario uključujući u Torontu prepoznatljivu skulpturu „Mobius“ od nerđajućeg čelika.

Prošle godine ona je takođe pobedila na javnom konkursu vrednom 50.000 dolara kreirajući skulpturu „Krešendo“ velikih dimenzija koja ne samo ukrašava već i reprezentuje sve prosperitetniji i urbaniji deo ;grada Burlingtona u južnom Ontariju koji je proglašen najboljim kanadskim gradom srednje veličine.Govoreći za Betu o talasu kao dvostrukoj pobedničkoj inspiraciji Otaševićeva je kazala da su talasi i ;organske forme njeni trajni podsticaji.

„Hidrodinamika i tečnost u pokretu je nešto što za mene predstavlja promenu, protok vremena, prirodne cikluse, ali i nešto na šta često ne možemo da utičemo. Ovaj oblik dinamike nas podseća ;da smo, kao bića, samo delić protoka u prirodi“, objasnila je umetnica.

Ljiljana Otašević magistrirala je slikarstvo na Fakultetu likovne umetnosti u Beogradu u klasi profesora Zorana Pavlovića 1992, a dve godine docnije preselila se u Toronto. Premda po obrazovanju slikarka prevashodno se kreativno izražava kao vajarka i autorka ;funkcionalnih skulptorskih instalacija na otvorenom prostoru. Tematski i ambijentalno svojim radovima opredeljena je za očuvanju životne sredine.

Izlagala je u Kanadi, SAD i na Bliskom istoku. Radi i kao umetnički direktor, dizajner enterijera i kurator. Bila je i jedan od autora fotografija, organizator i kustos kanadske postavke izložbe fotografija i video ;instalacija „Udavljeni grad“ o poplavama koje su Srbiju zadesile 2014. godine.

FOTO I IZVOR: NOVOSTI ONLINE/BETA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here