Najbolji srpski film – „Ko to tamo peva“

0
618
http://www.centarfilm.com/

Kinoteka odabrala sto srpskih filmova koji će postati kulturno dobro. Na drugom i trećem mestu „Skupljači perja“ i „Tri“ Saše Petrovića

KULTNA tragikomedija „Ko to tamo peva“ iz 1980, po scenariju Dušana Kovačevića, u režiji Slobodana Šijana, opet je proglašena najboljim srpskim filmom, snimljenim u periodu od 1911. do 1999. godine.

Ovo je rezultat izbora 102 najbolja ostvarenja, koji je povodom 120 godina od prve filmske projekcije u Srbiji i na Balkanu organizovala Jugoslovenska kinoteka. Lista je napravljena na osnovu glasova naših kritičara, analitičara i teoretičara filma, profesora, reditelja, scenarista, glumaca, producenata…, a proglašena je 28. decembra, na dan prve filmske projekcije u svetu.

Na drugom i trećem mestu su „Skupljači perja“ i „Tri“ Aleksandra Saše Petrovića, a slede „Kad budem mrtav i beo“, „WR – Misterije organizma“, „Buđenje pacova“, „Maratonci trče počasni krug“, „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“, „Marš na Drinu“, „Podzemlje“. Tu su i „Jutro“, „Otac na službenom putu“, „Lepa sela lepo gore“, „Nacionalna klasa“, „Balkanski špijun“, „Mlad i zdrav kao ruža“…

Izabrane filmove Jugoslovenska kinoteka će, u skladu sa svojim ovlašćenjima i prema Zakonu o kulturnim dobrima, proglasiti za kulturno dobro od nacionalnog značaja. Kako je istakao Jugoslav Pantelić, direktor Kinoteke, tokom čitave istorije domaćeg filma, samo su četiri ostvarenja do sada dobila to priznanje – „S verom u Boga“, „Nevinost bez zaštite“, „Grešnica bez greha“ i „Rudareva sreća“.

Upravnik Arhiva Kinoteke Aleksandar Erdeljanović najavio je da će predlog da celokupan fond filmova vezanih za Srbiju i Jugoslaviju do 1945. godine bude proglašen za kulturna dobra od izuzetnog značaja, a tu će se naći i „Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa“ i „Ulrih Celjski i Vladislav Hunjadi“, koji su otkriveni 2003. godine.

Izvor: Novosti/ R.R.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here