Najstarija fotografija na svetu

0
740
Foto: Joseph Nicéphore Niépce

Iako je teško odrediti koja je tačna prva snimljena fotografija, najstarija slika koja je preživela do danas svakako je „Pogled s prozora u Le Grasu“.

Snimljena 1826. godine, to je heliografska slika koju je napravio Francuz Nicephore Niepce. Pionir fotografije bio je hemičar amater koji je voleo umetnost, ali nije imao slikarski talent.

Umesto toga, odlučio je da razvije fotohemijski postupak kojim je preonosio bakroreze na litografski kamen, a ceo postupak je nazvao „heliogravurom“.

Problem je 1825. rešio Nicephore Niepce. NJegova metoda zahtevala je višesatnu ekspoziciju uz jako dnevno sunce. Ipak, njegova metoda se nije pokazala najboljom pa je u partnerstvu s pariškim slikarem Jacques Daguerreom pokrenuo istraživanje nove metode.

1833 godine Niepce je umro, pa je Daguerre sam nastavio s istraživanjima. 1839. Jacques Daguerre najavio je da je pronašao način kako proizvesti permanentni pozitiv. Taj izum je nazvan Dagerotipija, a francuska vlada je izum odmah otkupila i ponudila svima zainteresovanim mogućnost da se bave fotografijom i dalje je razvijaju.

Daguerre i Nepce-ov unuk su zauzvrat dobili doživotnu rentu.

Izvor: DANAS

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here