Ovi filmovi se nisu smeli prikazivati

0
612
http://www.moj-film.hr/data/gallery/1640/54d8e516c4a31.jpg

Bilo iz političkih, religioznih ili posve nebuloznih razloga poput korišćenja određenih boja – ovi se filmovi nisu smeli prikazivati u nekim bioskopskim dvoranama

Ako ste ikad preispitivali moć kinematografije, sve što trebate je proučiti listu filmova koji su bili zabranjeni u raznim delovima sveta u proteklih 100 godina kako biste se uverili u uticaj tog medija na ljude.

1. Bitka za Alžir
Crno-beli film iz 1966., koji se temelji na istinitim događajima, odnosno memoarima alžirskog aktiviste iz vremena rata za nezavisnost, zapravo je dokumentarac koji opisuju pobunu protiv francuske vlasti u Severnoj Africi. Film je zbog snažne političke i „proalžirske“ poruke šest godina bio zabranjen u Francuskoj

2. Oklopnjača Potemkin
Slavni sovjetski crnobeli nemi film iz 1925. takođe je snimljen prema istinitom događaju, a govori o pobuni mornara na ratnom brodu, kojom je kasnije započeta ruska revolucija 1905. Iako je napravljen povodom 20-e godišnjice neuspelog ustanka, zabranjen je u nacističkoj Nemačkoj i brojnim drugim zemljama iz straha da bi mogao ljude podstaći na marksističku revoluciju, a danas je sastavni deo svih filmskih studija kao klasik.

3. Paklena pomorandža
Kultni kriminalistički film Stanleya Kubricka iz 1971. izazvao je brojne reakcije scenama nasilja i silovanja, a u velikom broju zemalja je bio godinama zabranjivan i nije se prikazivao u bioskopima (uključujući i bivšu SFRJ).

4. Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavoleo bombu
Još jedan Kubrickov klasik, britanska je crnohumorna satira iz 1964. snimljena po knjizi „Crvena uzbuna“ koju je napisao Peter George. Radnja se vrti oko poludelog američkog generala koji je naredio svojoj vojnoj avijaciji nuklearni napad na Sovjetski savez, pa je američki predsednik ( Peter Sellers ) krenuo u komplikovani poduhvat da to spreči. Priča nudi satirični pogled na Hladni rat, te na histerično preuveličavanje potencijalne opasnosti od drugih država i nacija. Nakon puštanja filma, zabranjen je u Finskoj koja se brinula da se njime vređa njihov susedni saveznik, Sovjetski savez.

5. Cocksucker Blues
Dokumentarac u režiji fotografa Roberta Franka koji je napravio hroniku američke turneje Rolling Stonesa 1972. nije objavljen zbog cenzure samog benda, a napokon je pušten 1979. no pod strogim pravilima – mogao se prikazivati samo četiri puta gdišnje, a u prvoj godini samo u verziji koju su Stonesi odobrili (čitaj izbacili kontraverzne delove). Kamera je zabeležila brojne zabave s drogom, pušenje trave s obožavateljima, Jaggera kako šmrče kokain…

6. Pačija supa
Najpoznatiji film braće Marx priča je o maloj zemlji, Freedoniji, i traljavom predsedniku koji njome vlada, Rufusu T. Fireflyju. Uprkos početnim poteškoćama (zabrani gledanja u Italiji i Nemačkoj) film je danas prepoznat kao klasik komedije te je uvršten u Nacionalni filmski registar Italije.

7. Nakaze
Kultni horor reditelja Toda Browninga toliko je šokirao publiku zbog čega je studio bi prisiljen skratiti film za čak dvadeset minuta. U filmu su većinu uloga tumačili pravi ljudi sa fizičkim deformacijama. Film je bio zabranjen 30-ak godina u većini evropskih zemalja, a tek je dozvoljen nakon objave video verzije ranih 1990-ih.

8. Veliki dikitator
Slavni ali i kontroverzni film iz 1940., spoj satire na nacizam i tragikomedije, kojeg je režirao Charles Chaplin. To je Chaplinov prvi zvučni film. U filmu Chaplin glumi dve uloge; skitnicu i diktatora Adenoida Hynkela, koji je parodija na Adolfa Hitlera. Film je bio zabranjen u većini zemalja Latinske Amerike koje su bile nacistički simpatizeri i naravno u Nemačkoj.

9. Intervju
Komedija iz 2014. u kojoj dvojica novinara planira atentat na severnokorejskog vođu Kim Jong-una. Film je zabranjen u Rusiji, a u Severnoj Koreji su ionako zabranjeni svi filmovi iz SAD-a.

10. Posljednji tango u Parizu
Italijansko-francuska egzistencijalna erotska drama iz 1972. o američkom udovcu koji se upušta u seksualnu vezu s mladom Parižankom, koja bi se uskoro trebala udati. U glavnim ulogama nastupili su Marlon Brando, Maria Schneider i Jean-Pierre Leaud. Film je izazvao veliki skandal u Italiji (domovini režisera Bertoluccija) zbog scene analnog seksa, te je bio zabranjen sve do 1986.

IZVOR: EXPRESS.HR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here