Petorka koja je napravila gubitak od 2,5 milijardi evra

0
294
http://static.rs.n1info.com/

Imena direktora javnih preduzeća, koji će biti smenjeni zbog loših rezultata, biće poznata pošto se premijer Aleksandar Vučić vrati sa službenog puta iz Indije.

Hoće li ovoga puta „čistka” u državnim firmama zaobići petorku koja proizvodi gubitke: „Srbijagas”, EPS, „Puteve Srbije”, „Resavicu” i „RTB Bor”? Bez obzira na to što su „Srbijagas” i EPS u tekućem plusu, oni su akumulirali gubitke iz ranijih godina.

Tako ukupan minus „Srbijagasa” iz prethodnog perioda iznosi 150 milijardi dinara, dok je kumulirani gubitak EPS-a 103 milijarde dinara.

Godinama su gubitke gomilali „RTB Bor” (3,3 milijarde dinara), „Resavica” (17,6 milijardi) i „Putevi Srbije” (23 milijarde dinara).

Ukupni kumulirani gubitak ovih pet kompanija iznosi oko 300 milijardi dinara, pokazuje naša računica, što znači da su direktori ovih kompanija naslednicima u amanet ostavili milionske gubitke.

Priča o smeni loših direktora ponovo je podgrejana pre nekoliko dana kada je predsednik vlade objašnjavao zašto se to nije dogodilo pre nove godine, kao što je ranije bilo najavljeno.

Prethodno je, 30. oktobra, Vučić istakao da je „strašno ljut zbog svega što se dešava oko ’Azotare’, ’Srbijagasa’ i MSK” i da će zbog toga do kraja godine biti smenjeni „gotovo svi direktori” u javnim preduzećima koja loše rade.

Dodao je i da je ljut jer nije dodatno proveravao poslovne bilanse tih preduzeća, već je verovao u „lažne finansijske izveštaje”.

To, ipak, nije prvi put da predsednik vlade najavljuje čistku u državnim firmama.

Izvor: Politika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here