Pošto je 20 godina je “provela” u podrumu, slika pred očima javnosti

0
784
http://www.kolubarske.rs/

Godinama skrivena iza zavese beogradskog “Interkontonentala”, a onda i u podrumu, grandiozna slika “U čast Džona Frejzera” Ljube Popovića konačno je pred očima javnosti, na izložbi koja je otvorena u subotu u zadužbini nedavno preminulog slavnog slikara.

“U čast Džona Frejzera”, delo čuvenog Valjevca i akademika, koje je nastalo još 70-tih godina prošlog veka, triptih zamamnih dimenzija 8,1 sa 2,6 metara, praktično će prvi put biti na “svetlu dana”, u sali valjevske Moderne galerije.

– Ljuba je ovu sliku, koja se nalazila u sali hotela “Interkontinental”, radio skoro dve godine i ovo delo je i tada izazivalo velike polemike. Arhitekta hotela je želeo da baš Ljubina slika krasi zid, ali umetnik najpre nije podlegao želji da delo bude dekorativno, a onda je izričito zabranio da se ispred nje jede i pije. Kako gostima hotela, koji su tu pravili svoje svečanosti, slika nije odgovarala, ona je često bila iza zavese, a kada je skinuta sa zida 20 godina je “provela” u podrumu. Na izložbi se ona zato, praktično, prvi put pojavljuje pred publikom – objašnjava Vojislav Jovanović, direktor Moderne galerije.

Kako kaže, triptih “U čast Džona Frejzera” po svemu dokazuje Ljubinu umetničku autentičnost i doslednost, bez obzira što je slika urađena za hotel. Popovićevo “teranje inata” sa arhitektom “Interkontinentala”, dodaje, za epilog ima da je slika proglašena za nacionalno blago Srbije koje nikada neće moći da napusti granice države.

– Međutim, kakva će biti njena dalja sudbina ne znamo. Želeli bi da ostane ovde, ali slika je vlasništvo “Geneks trejda”, vlasnika tadašnjeg hotela. Pozajmili smo je na godinu dana, a izložba na kojoj će zainteresovani moći da je vide trajaće tri meseca. U posedu “Genexa”, inače, nalazi se još oko 140 slika, od čega je 46 proglašeno nacionalnim dobrom. Mi smo zainteresovani za devet slika, u vezi čega smo se obratili i Ministarstvu kulture – navodi Jovanović i najavljuje da će cela sledeća godina biti posvećena osnivaču galerije, kao Domu slikara medijale.

Ideja je da najpre budu organizovane izložbe privatnih kolekcionara, među kojima je i Belgijanaca sa najvećom kolekcijom crteža u Evropi, da bi na godišnjicu Ljubine smrti 12. avgusta bila otvorena i izložba sa njegovih 70 radova, koje za života nigde nije izložio.

– I dalje naravno želimo da ostvarimo ono što je bila Ljubina želja, osnivanje Muzeja fantastike koji bi uz naš fundus posedovao i mnogobrojna dela koja se nalaze u depoima raznih institucija i ustanova – kaže Jovanović.
IZVOR: BLIC/P.VUJANAC

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here