Rekordna poseta manifestacije „Noć knjige“

0
485
http://www.mvinfo.hr/

Petnaesta jubilarna „Noć knjige“ održava se juče od 17 sati do ponoći, ali već sada se može zaključiti da će poseta biti rekordna barem u beogradskim knjižarama „Delfi“ i klubovima čitalaca „Lagune“, ocenile su PR menadžerka „Lagune“ Tanja Vučković i direktorka marketinga Ana Spasojević.

Ana Spasojević je istakla da su kupci ispred knjižara u Zemunu i Novom Beogradu čekali u redovima na ulici, a u knjižari u SKC nije moglo da se prođe kroz gužvu koja je vladala u njoj.

Iz razgovora sa kupcima koji su imali pregršt knjiga u rukama čekajući u redu ispred blagajne smo dobili potvrdu da dele utisak da je interesovanje za knjigu veće nego prethodnih godina.

Ipak, tek kroz dan ili dva će se znati broj posetilaca pošto se „Noć knjige“ održava u 26 gradova, na 53 mesta. Regionalni karakter „Noći knjige“ daju klubovi čitalaca u Banjaluci, Tuzli, Sarajevu, Podgorici i Nikšiću.

Za kupce je posebno primamljivo to što se i ovoga puta odobrava popust do 40 odsto ukoliko se kupe četiri ili više naslova i zato se oni koji ne mogu ili neće da kupe više od četiri knjige udružuju da bi ostvarili maksimalni popust.

U svim knjižarama gostovali su domaći pisci, njih 40, što je unelo dodatnu živost i olakšalo kupcima čekanje u redu.

Tokom „Noći knjige“ imaće svoju srpsku premijeru roman Amosa Oza „Juda“ kao i roman nobelovca Žozea Saranaga „Pećina“, a od domaćih pisaca „novitet“ je Mirjane Bobić Mojsilović koja se prvi put pojavila kao Lagunin pisac sa novim romanom, „Tvoj anđeo čuvar“, inače 11. po redu.

Što se tiče žanrova, najviše su se tražile knjige epske fantastike i naučne fantastike, a najpopularniji pisac detektivskih romana je neprikosnoveni Ju Nesbe kome je nedavno štampan novi roman „Policija“.

Činjenica da se kod svakog kupca koga zanimaju trileri mogao videti ovaj novi Nesbeov naslov je najbolja potvrda da su srpski čitaoci veoma dobro informisani.

Među kupcima su se mogli su se videti i roditelji sa decom, ali i penzioneri što je takođe potvrda da u Srbiji ima čitalaca uz pristupačne cene kao što je večeras bio slučaj.

„Noć knjige“, i pored hladnog vremena, izazvala je veliko interesovanje ljubitelja knjige i u Jagodini.

Knjižara „Laguna“ u „Vivo“ šoping centru, najmodernija i najveća u Pomoravskom okrugu, sa nekoliko hiljada naslova, i cenom nižom do 40 odsto, večeras je, od samog otvaranja manifestacije, puna ljubitelja knjige.

Gužva je i u Knjižari „Til“ Lazra Tišme u centru grada gde je, prema izjavi vlasnika, na sniženju 6.000 naslova.

U ovu manifestaciju, uključila se i Narodna biblioteka u Jagodini, koja je snizila godišnju članarinu 40 odsto, za čitaoce koji se učlane danas i do kraja godine, rekao je Tanjugu rukovodilac Odeljenja za kulturno obrazovne programe i podsticaj čitanja Milun Vasić.

Po ovoj odluci članarina, umesto 500 dinara, je 300 dinara, za odrasle članove.

Narodna biblioteka u Jagodini osnovana je 1851. godine, raspolaže sa fondom od preko 100.000 knjiga iz svih oblasti ljudskog znanja i stvaralaštva.

Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here