Revizija bez pravnog tima Srbije

0
428
Foto; mojepravo.net

Iako je Sakib Softić, pravni agent Bosne i Hercegovine pre dva dana Međunarodnom sudu pravde u Hagu podneo zahtev za reviziju tužbe protiv Srbije za genocid, zvaničnici u Beogradu još uvek nisu formirali pravni tim koji će nas predstavljati.

Kako nam je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, pravni tim Srbije će biti formiran onda kada se odredi agent u sporu.

„Prema Zakonu o pravobranilaštvu državni pravobranilac je nadležan za zastupanje pred međunarodnim sudovima, pa bi trebalo očekivati da taj organ inicira imenovanje agenta pred Vladom“, rečeno nam je u MSP-u.

Kako su dodali, ministarstvo prati situaciju u vezi sa revizijom, jer procedura podrazumeva da sud najpre ceni blagovremenost zahteva, a zatim ga dostavlja drugoj strani tj. Srbiji na odgovor, određujući rok za to. Od pravnog tima Srbije će se tražiti odgovor na blagovremenost zahteva, samo u slučaju da Međunarodni sud pravde sam ne odbaci zahtev za reviziju.

Šef pravnog tima Srbije u postupku koji se pred Međunarodnim sudom u Hagu vodio po tužbi BiH zbog genocida bio je preminuli profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Radoslav Stojanović. Pravni agenti su bili Saša Obradović, danas ambasador Srbije u Finskoj i Vladimir Cvetković koji prema podacima MSP-a radi u srpskoj ambasadi u Rumuniji. Uz njih je bilo još 14 domaćih i stranih advokata i stručnjaka međunarodnog prava.

Podsetimo, Bosna i Hercegovina je 1993. godine Međunarodnom sudu pravde podnela tužbu protiv SR Jugoslavije zbog genocida. Ovaj sud je 2007. godine presudio da Srbija ne može biti smatrana odgovornom za genocid počinjen u Srebrenici od strane snaga Republike Srpske. Sud jeste doduše došao do stava da je Srbija ipak prekršila Konvenciju o genocidu zbog toga što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spreči genocid.

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here