SEČA DIREKTORA JAVNIH PREDUZEĆA Spaskovskom i Drobnjaku odzvonilo!

0
302
http://cdn.tf.rs/

Vlada Srbije će do kraja ove nedelje smeniti direktore javnih preduzeća koji su neodgovorno i loše poslovali, saznaje „Blic“.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je pre nekoliko nedelja najavio smene svih direktora u preduzećima koja su loše radila.

 – Biće smenjeni gotovo svi koji su loše radili, veoma brzo – rekao je Vučić.

Na pitanje na koga misli, Vučić je rekao da je „bio dovoljno jasan“.

Iako je najavio da bi smene trebalo da se dogode do kraja 2016. godine, prema informacijama do kojih je „Blic“ došao, to bi trebalo da se dogodi svakog dana.

– Premijer Vučić i njegov već mesecima analiziraju rad pojedinih direktora, spisak svih koji će morati da napuste fotelje je dug i trebalo bi u narednih nekoliko dana da bude finiširan – kaže izvor „Blica“ iz Vlade Srbije.

Naš sagovornik kaže da su pojedini direktori frizirali izveštaje o poslovanju i tako ih slali premijeru, pa sada njegov ekonomski tim mora da vrši dodatne provere.

Kako saznajemo, gotovo je izvesno da će biti smenjen generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“ Blagoje Spaskovski. Za njegovo ime vezuju se brojne afere i propusti, a RTB je crna rupa srpske ekonomije koju država i bukvalno drži u životu. MMF insistira da se taj problem hitno reši.

Foto: Nova ekonomija

Direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak takođe je na listi onih koji će morati da odu. Iako se doslovno godinama unazad spekuliše hoće li biti smenjen, kako saznajemo, Vučić mu je već našao zamenu. I stanje u „Železnicama Srbije“ se pomerilo sa mrtve tačke, ali i dalje sve ide sporije od planiranog, pa se postavlja pitanje sudbine Miroslava Stojčića koji je 2015. nasledio aferaša Dragoljuba Simonovića.

Iako je MMF tražio da se reše gubici „Srbijagasa“, smena Dušana Bajatovića ići će teško budući da je njegova fotelja deo šireg koalicionog sporazuma naprednjaka i socijalista, a potpredsednik SPS je po volji Rusa, koji žele da vuku konce u energetskom sektoru.

Vučić je nedavno istakao da je strašno ljut zbog svega što je dešava oko Azotare i MSK, preduzeća koja je preuzeo „Srbijagas“.

– To je jedan od razloga zašto smo morali da budemo oprezniji, i mi i MMF, u povećanju plata i penzija – rekao je on.

Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da bi na konkursima morali da budu izabrani njastručniji i najsposobniji, a da se partijski podrobni eliminišu ili da se njihov broj svede na daleko manju meru.

Ekonomista Mlađen Kovačević: Bez fer konkursa nema pomaka u ovom sektoru
Foto: Ras

– Strahujem da su stručni ljudi izgubili poverenje i da se neće ni prijavljivati na te konkurse zbog toga što ne veruju da bez podrške stranke mogu da budu izabrani. To je velika opasnost koja može da nanese nesagledivu štetu – navodi Kovačević za „Blic“.

On naglašava da bez fer konkursa nema napretka u ovom sektoru.

– Verujem da je i vlast toga svesna i da će se ovog puta zaista dogoditi neki pozitivni pomak. Ima nekoliko preduzeća koja dobro posluju iako se priča da su u njima partijski kadrovi, poput „Energoprojekta“ ili Aerodroma „Nikola Tesla“, ali to su izuzeci. Hitno treba seći u RTB Boru, EPS-u da ne bi došlo do potpunog kraha – zaključuje Kovačević.

Grčić ostaje

Milorad Grčić, v.d. direktor EPS-a
Foto: A.Stanković / RAS Srbija

Nakon što je izabran za v.d. direktora Elektroprivrede Srbije, spekulisalo se da će se Milorad Grčić na tom mestu zadržati kratko, dok se ne nađe trajno rešenje. Ipak, planovi su se sada promenili budući da EPS zadovoljavajuće posluje.

– EPS ima 500 miliona evra na računu i nema problema sa gotovim novcem – naveo je nedavno Aleksandar Vučić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here