Sedam nominacija za „Zlatni globus”

0
346
http://www.movieland.rs/

„La la lend” ima sedam nominacija za godišnje nagrade Udruženja novinara akreditovanih u Holivudu, a među favoritima je i „Greben spasa” Mela Gibsona.

Muzikl „La la lend”, o ostvarenju životnih snova u Holivudu, ima najviše – sedam nominacija za „Zlatni globus” i favorit je za 74. dodelu ovih filmskih nagrada, koja će sutra biti održana u Los Anđelesu. Glavni glumci u ovom filmu Ema Stoun i Rajan Gosling nominovani su za glavnu žensku i glavnu mušku ulogu, reditelj Dejmijen Šazel nominovan je i za režiju i za scenario, a filmu su pripale i nominacije u kategorijama originalna muzika i pesma.

Nagrade će, po tradiciji, uručivati prošlogodišnji dobitnici, među kojima su Leonardo Dikaprio, Met Dejmon, Bri Larson, Dženifer Lorens, Silvester Stalone i Kejt Vinslet, a domaćin dodele biće TV voditelj i komičar Džimi Felon.

Pored „La la lenda”, za „Zlatni globus” za najbolji film u žanru mjuzikla ili komedije nominovani su: „20th Century Women”, „Dedpul”, „Florens Foster Dženkins” i „Sing Street”, dok su kandidati za najbolji film u žanru drame: „Greben spasa”, „Hell or High Water”, „Lav”, „Mančester pored mora” i „Mesečina”, koja ima šest nominacija.

Za najbolju žensku ulogu u drami nominovane su Ejmi Adams za „Dolazak”, Džesika Čejsten („Gospođica Sloun”), Izabel Iper za delo „Ona”, Rut Nega („Loving”) i Natali Portman za ulogu u filmu o bivšoj prvoj dami SAD – „Džeki”. Na listi nominovanih glumaca za najbolju ulogu u drami su Kejsi Aflek za „Mančester pored mora”, Džoel Edžerton („Loving”), Endru Garfild za „Greben spasa”, Vigo Mortensen („Kapetan fantastik”) i Denzel Vošington za glavnu ulogu u filmu „Fences”, koji je i režirao.

Konkurenti Rajanu Goslingu u kategoriji za najboljeg glumca u mjuziklu ili komediji su: Kolin Farel za „Jastoga”, Džona Hil („Psi rata”), Rajan Rejnolds za „Dedpul” i Hju Grant („Florens Foster Dženkins”), dok će se Ema Stoun nadmetati sa koleginicama: Anet Bening („20th Century Women”), Lili Kolins („Rules Don’t Apply”), Hejli Stajnfild („The Edge of Seventeen”) i Meril Strip, koja je nominovana za ulogu u filmu „Florens Foster Dženkins”, a i ovogodišnji je laureat nagrade „Sesil B. Demil”, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos filmskoj industriji.

Za najbolje epizode nominovani su glumci Meršala Ali za „Mesečinu”, Džef Bridžiz („Hell of High Water”), Dev Patel za „Lava”, Sajmon Helberg („Florens Foster Dženkins”) i Aron Tejlor-Džonson za „Noćne životinje”, a među glumicama: Vajola Dejvis („Fences”), Naomi Haris za „Mesečinu”, Nikol Kidman („Lav”), Oktavija Spenser za „Skrivene figure” i Mišel Vilijams za „Mesečinu pored mora”.

Pored Šazela, za najboljeg reditelja takmiče se Beri Dženkins („Mesečina”), modni kreator Tom Ford za „Noćne životinje”, Klenet Lonergan („Mančester pored mora”) i Mel Gibson za „Greben spasa”.

Za najbolji animirani film, između ostalih, nominovani su „Zootropolis – grad životinja” i „Vajana”, a za najbolji strani film: francuski „Božanstva” i „Ona”, nemački „Toni Erdman”, čileanski „Neruda” i iranski „Trgovac” Asghara Farhadija, reditelja nagrađivanog dela „Razvod”.

Priznanja „Zlatni globusi”, koja dodeljuje Udruženje stranih novinara akreditovanih u Holivudu, često ukazuju koji filmovi će biti nominovani za Oskara.

Izvor: Politika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here