Srbi na Kosovu strahuju od novih nereda

0
297
Foto: Tanjug/Dejan Simičević

Celokupna atmosfera ostaje veoma napeta, naročito ovih dana i postoji veliki potencijal za nove nemire – naveo je vladika Teodosije.

Kosovska policija u slučaju ozbiljnih nereda ne može da obezbede adekvatnu zaštitu pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji, a sada u regionu postoji „veliki potencijal“ za nove nemire lokalnog albanskog stanovništva, izjavio je episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije. Sada u regionu postoji „veliki potencijal“ za nove nemire lokalnog albanskog stanovništva, rekao je vladika za Sputnjik.

– Sadašnja situacija je bolja za nas nego ranije, u smislu da više nema toliko napada i nasilja i da možemo slobodno da se krećemo, ali celokupna atmosfera ostaje veoma napeta, naročito ovih dana i postoji veliki potencijal za nove nemire – naveo je vladika Teodosije.

On kaže da odnosi Albanaca i Srba „nisu isti u različitim delovima Kosova i Metohije“. Negde postoji relativna tolerancija, na primer u Prizrenu, ali u Đakovici, Dečanima i Klini je mnogo teža situacija, smatra vladika.

– Voleli bismo da ima više pozitivnih primera, međutim, gotovo je nemoguće čuti da je neko od kosovskih Albanaca javno rekao nešto pozitivno o našoj crkvi ili Srbima uopšte. U lokalnim novinama objavljuje se mnogo materijala u kom se otvoreno izaziva nacionalna netrpeljivost – istakao je vladika Teodosije.

– Do sada nismo imali ozbiljnih problema sa kosovskom policijom, mada smatramo da u slučaju velikih nemira ona neće moći da obezbedi adekvatnu zaštitu naših svetinja – dodao je on.

On je precizirao da su direktni napadi na pravoslavne crkve na Kosovu danas ređi nego pre, sa izuzetkom Hrama Hrista Spasa u Prištini, gde se „proteklih godina stalno dešavaju razne provokacije i akti vandalizma“.

Prema podacima Eparhije raško-prizrenske, na teritoriji Kosova i Metohije danas ima 160 parohijskih crkava i 14 aktivnih manastira.

U martu 2004. godine kosovski Albanci izvršili su pogrom koji je doveo do masovnog raseljavanja Srba iz Pokrajine i uništavanja brojnih spomenika istorije i kulture.

Izvor: Telegraf.rs/Sputnjik

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here