Tužilaštvo da plati 800.000 dinara zbog Savamale

0
2665
Foto: Milorad Đurović

Služba poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića kaznila je Više javno tužilaštvo (VJT) sa ukupno 800.000 dinara zbog slučaja Savamala, saznaje Danas.

Zbog toga što je četiri puta odbilo da građaninu Draganu Mariću dostavi informacije koje se tiču rušenja objekata u Hercegovačkoj u izbornoj noći između 24. i 25. aprila prošle godine, poverenik je tužilaštvu prvo izrekao četiri manje kazne od po 20.000, a potom i veće po 180.000 dinara – ukupno 800.000 dinara.

Prva kazna od ukupno 200.000 dinara stigla je na adresu tužilaštva nakon što je odbilo da postupi po rešenju poverenika, odnosno da Mariću dostavi delovodne brojeve dokumenata po kojima je Sanja Đurić, postupajuća tužiteljka u slučaju Savamala, obavestila javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva, MUP i Narodnu skupštinu zbog odbijanja policije da postupi po zahtevima i urgencijama, kao i disciplinskim prijavama protiv lica koja su se oglušila o zahteve i urgencije.

Zatim, druga novčana kazna je usledila jer je tužilaštvo odbilo da postupi po rešenju poverenika, odnosno da obavesti Marića da li je podnelo krivične prijave protiv ovlašćenih lica u MUP-u zbog odbijanja da postupe po nalozima i urgenciji Višeg javnog tužilaštva.

Treća kazna, takođe od ukupno 200.000 dinara, usledila je kada tužilaštvo nije ispunilo rešenje poverenika da Mariću dostavi biografiju postupajuće tužiteljke Sanje Đurić. Dakle, služba poverenika Šabića je za ova tri predmeta 24. februara prvo izrekla tri male novčane kazne VJT-u (po 20.000 dinara), da bi nakon što tužilaštvo nije postupilo po rešenjima poverenika kaznilo ovu instituciju 20. marta sa po 180.000 dinara.

Na kraju, četvrta novčana kazna od 180.000 dinara stigla je u tužilaštvo 5. aprila (prethodno kažnjeno sa 20.000), jer Mariću nije dostavilo dokumenta iz kojih se može saznati ime i prezime službenog lica, kao i naziv radnog mesta na koje je raspoređeno, a koje je 29. septembra 2016. u ime Višeg javnog tužilaštva „telefonskim putem izvestilo javnost o zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja broj: 3662“, odnosno o postupanju prema rešenju poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Izvor: DANAS

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here