U čast Dragana Nikolića – Toronto Serbian Film Festival

0
285
http://www.novosti.rs/

Toronto Serbian Film Festival, koji će biti održan od 3. do 13. novembra, biće posvećen Draganu Nikoliću koji je svojevremeno bio gost festivala sa filmovima “Zona Zamfirova” i “Lavirint”, objavljeno je na sajtu Filmskog centra Srbije

Festival će otvoriti film “Dnevnik mašinovođe” scenariste i reditelja Miloša Radovića, ovogodišnji srpski kandidat u trci za Oskara za filmove sa neengleskog govornog područja.
Na programu će biti i “Na mlečnom putu” Emira Kusturice, “Dobra žena” Mirjane Karanović, “Burek” Vladimira Nikolića, “Braća po babine linije” Radoša Bajića, “Heroj i kazna” Nebojše Pajkića i Ilije Labala, “Čujte, Srbi” Gorana Vukčevića.
Publika će imati priliku da pogleda i dokumentarni film Slobodana Ivetića “Magija scenografije”, napravljen povodom dodele Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke svetski priznatom scenografu Miljenu Kreki Kljakoviću, kao i kratke filmove Vladimira Paskaljevića i mladih srpskih sineasta sa ovogodišnjeg Internacionalnog filmskog festivala u Torontu.

Pesnikinja i profesor sa Sorbone Nina Živanović predstaviće svoju novu knjigu “Cmok” i održati predavanje o Milošu Crnjanskom, Martin Candir predstaviće fotografije Hilandara u Konzulatu Srbije u Torontu, a gosti će biti i Mark Leger iz Montreala koji se bavi jugoslovenskim i srpskim filmom i Goran Vukčević, autor dokumentarca o Arčibaldu Rajsu.
Festival novog srpskog filma prvi put je održan decembra 2001. godine u organizaciji ArtBiz Communications iz Toronta i pod pokroviteljstvom MI MAGAZINA (glasila nove emigracije).
Na dosadašnjih 15 izdanja prikazano je više od 100 srpskih filmova koje je videlo preko 35.000 gledalaca.
Prethodnih godina filmovi sa festivala reprizirani su i u Kičeneru, Otavi, Vankuveru i Čikagu.

IZVOR: TANJUG/INFORMER.RS

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here