UN: Otkaz karikaturisti Petričiću i “Necenzurisane laži” krše slobodu izražavanja

0
575
Foto: EMIL VAS /

Slučajevi kao što su otpuštanje karikaturiste Politike Dušana Petričića i izložba “Necenzurisane laži” negativno utiču na slobodu izražavanja u Srbiji, izjavila je Karim Benun, specijаlna predstavnica UN za prava u kulturi.

„Vlada Srbije mora da preduzme sve korake kako bi se ostvarivala zagarantovana prava na umetničku slobodu izražavanja“, rekla je Benun na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru.

Benun je izjavila da je izložba „Necenzurisane laži“ u organizaciji SNS-a „označila one koji su bili kritični prema Vladi ili su postavljali pitanja o zločinu u Srebrenici“.

Takođe, ukazala je i na brojne napade na aktiviste u odbrani ljudskih prava, posebno ističući učestale napade na predstavnike organizacije Žene u crnom.

„Vlast nije preduzela odgovarajuće mere u borbi protiv takvih napada i pozivam ih da to učine“, kazala je Benun.

Ona je navela i slučaj Dah teatra, čiji su performansi poznati po kritici ratnih zločina i dešavanja iz prošlosti. Ovoj umetničkoj grupi nije omogućeno da ostane u zgradi čiji je vlasnik Grad Beograd, iako su godinama ulagali u taj prostor.

Kao pozitivan pomak u Srbiji navedena su prava LGBT zajednice i aktivista, a kao primer istakla je da se nakon nekoliko godina zabrana i bezbednosnih problema Parada ponosa održava bez većih problema i incidenata.

Politizacija kulturnog nasleđa na Kosovu

S obzirom na to da je tokom protekle dve nedelje posećivala mesta od kulturnog, istorijskog, verskog i umetničkog znаčаjа u Srbiji i na Kosovu, Benun je apelovala na predstavnike Srbije i Kosova da ne politizuju pitanje kulturnog nasleđa i ne koriste ga u svojim kampanjama.

„Kulturno nasleđe ne treba da bude oružje ili lopta za igru političkog fudbala“, rekla je Benun.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je zahvalio Benun na poseti i, budući da je ovo prva poseta specijalne procedure u oblasti ljudskih prava Srbiji, istakao njen značaj imajući u vidu kompleksnost zaštite kulturnog nasleđa i spomenika kulture na Kosovu i Metohiji.

Izvori: Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here