Veći je strah od anestezije nego od same operacije

0
308
http://poliklinika-arcadia.hr/

Potpukovnik docent dr Dragan Đorđević o uvođenju pacijenata u duboku komu tokom operacije i novim anesteticima

BEZ anestezije nije moguće obaviti nijednu hiruršku intervenciju, a pacijenti se, potvrđuju to i lekari, više plaše „uspavljivanja“ nego same operacije čak i kada je izuzetno komplikovana.

Potpukovnik docent doktor Dragan Đorđević, načelnik klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju na Vojnomedicinskoj akademiji, u intervjuu za „Novosti“ objašnjava da pacijenti nemaju razloga za strah od anestezije. Uz nove lekove i procedure, kao i zahvaljujući dobrom monitoringu, rizici su svedeni na minimum, i to je razlog da pacijenti na operacioni sto legnu bez straha.

– O anesteziji se sve više zna. Najčešće pitanje pacijenata pre 20, 30 godina, bilo je da li ću umreti u toku anestezije, danas je, da li postoji šansa se probudim tokom operacije – kaže dr Đorđević. – Ljudi putem interneta, i opšteg obrazovanja sve više znaju o anesteziji i njenim procedurama, pa uglavnom dolaze sa već pripremljenim pitanjima i predznanjem.

* Da li je strah od anestezije opravdan?

– Ako je to strah od nepoznatog onda jeste, ali se zato mi trudimo da pacijentu pre hirurške intervencije što bolje objasnimo šta je to anestezija, i koja će se tačno procedura izvoditi. Pre operacije upoznajemo se sa opštim stanjem pacijenta, sa lekovima koje on koristi i po potrebi tražimo nalaze i drugih specijalista. Tek nakon toga saopštavamo pacijentu detaljan plan anestezije i intervencije, kao i šta ga čeka posle.

* Koji su najčešći neželjeni efekti anestezije?

– Svaki lek koji dajemo može da ima neželjena dejstva. Kada su u pitanju lekovi za opštu anesteziju, neki od njih su: obaranje krvnog pritiska, ubrzan rad srca, bronhospazam, pa i neke alergijske reakcije, ali su one zaista vrlo retke. Međutim, mi smo upoznati sa svim neželjenim efektima i odmah prepoznajemo sve komplikacije ukoliko se pojave. Jedna od komplikacija do koje može da dođe na operacionom stolu, a koja ne nastaje zbog lekova, su i poteškoće prilikom ubacivanja tubusa pacijentu, pa se ponekad dogodi i da pacijent povrati tokom uvoda u anesteziju.

* Da li ti neželjeni efekti mogu da se preduprede nekim novim vrstama anestezije?

– Naravno, mnoge komplikacije se mogu izbeći preventivnim terapijskim merama. Ukoliko na primer pacijent zna da ima alergiju na neki anestetik koja se pojavila prilikom prethodne intervencije, mi i u tom slučaju njemu radimo antialergijsku pripremu koja traje sedam do 10 dana.

* Šta ako morate da uradite hiruršku intervenciju i kad postoji veliki rizik da pacijent bude u totalnoj anesteziji?

– Ukoliko je stanje pacijenta životno ugrožavajuće operacija mora da se uradi u opštoj anesteziji, iako on spada u rizičnu grupu. Ova anestezija je u svakom slučaju najsigurnija i nema kontraindikacija, tako da u suštini ne postoje pacijenti koji ne smeju da je prime. Svaki pacijent ima pravo da izabere opštu, lokalnu ili regionalnu anesteziju, i mi poštujemo tu želju, osim ako je njegovo stanje i operacija takva da nema izbora.

* Kod kojih osoba je povećan rizik od uvođenja u opštu anesteziju?

– Rizik ne možemo da isključimo, ali uz odgovarajuću preoperativnu procenu i pripremu, on je zaista sveden na minimum. Ipak, rizik postoji kod osoba koje imaju neurološka oboljenja kao što su multipla skleroza i Parkinsonova bolest, zatim kod onih sa oslabljenom srčanom funkcijom, kod pacijenata koji boluju od respiratornih bolesti kao što je bronhijalna astma, osoba sa demencijom i Alchajmerovom bolešću.

* Da li se rizik po zdravlje povećava dužim boravkom u dubokoj komi?

– Ne, to ne dovodi do oštećenja opšteg zdravstvenog stanja. Imamo pacijente kod kojih tokom nekoliko dana moramo da izvodimo intervenciju i zbog koje je neophodno da ih više puta uvodimo u anesteziju. Oni se posle ovih procedura oporavljaju bez ikakvih posledica. Kod starijih pacijenata eventualno može da dođe do kratkotrajnog gubljenja pamćenja i orijentacije, ali ovi slučajevi su veoma retki.

U DUBOKOJ KOMI KOLIKO GOD TREBA

* Koliko osoba sme da provede vremena u dubokoj komi?

– Nema ograničenja, sve zavisi od kompleksnosti hirurške intervencije. Većina uobičajenih operacija traje do jednog sata, dok teži hirurški zahvati kao što su operacije na srcu, plućima, mozgu i operacije velikih krvnih sudova, obično traju od tri do šest sati. Ono što je važno je da nema opasnosti za organizam kada je u pitanju dužina anestezije. Danas imamo dobar monitoring uz pomoć kojeg pratimo sve vitalne funkcije pacijenta i dubinu anestezije, tako da nema razloga za brigu.

IZVOR: NOVOSTI ONLINE/M.A.VELJKOVIĆ

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here